keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Robotit tulevat - oletko valmis?

Katselen kahta nukkuvaa pehmohyljettä Sastamalassa Koti-hankkeen tiloissa. Kävelen niiden viereen, jolloin toinen nostaa päätään ja toinen värisyttelee pehmeästi pieniä eviään. Antaudun silittämään ja molemmat virkoavat verkkaisesti, kääntelevät päitään ja ääntelevät hyväntuulisesti. Minun on pakko puhua  niille ja odottaa puheelleni vastinetta: hyrinää, evien värähtelyä , katsekontaktia. Toimii, ajattelen mielssäni. Kyseessä ovat Paro- hyljerobotit. Kuva1 .



 
 Kuva1. Paro -hylkeet.
 
Robotteja on tulossa kiihtyvällä vauhdilla fysioterapiaan. Medica-messuilla Saksassa  marraskuussa oli näytillä monenlaisia apureita fysioterapiaan. Silmiini osui mm.  koko kehoa passiivisesti liikutteleva ratkaisu. Kuva 2.


Kuva 2. Passiivisesti ihmistä liikuttava robotti.
Kävelyä avustavia robotteja oli näillä messuilla esillä monenlaisiä. Oli " kevyempää" vesrsiota, jossa kuminauhoilla kannateltiin alaraajoja robotin liikuttaessa niitä kävelyn tahtiin. Vartalon paino oli vyötäröltä tuella kevennetty. Saarnin Lean kanssa ihmeteltiin laitetta,  esittelijän mukaan "kävelyssä ei tavitse tulla koukistusta nilkkaan". Myös kuminauhat mietityttivät.  Kuva 3.

Kuva 3. Kävelyrobotti.

Sastamalassa Koti- hankeeseen on hankittu myös pieniä ihmisen hahmoisia robotteja. Sinivalkoinen, alle puolimetrinen robotti esitteli joitakin liikkeitä ja sai Paro-hylkeet kiinnostumaan esityksestään. Työn alla on vielä kaikki ne mahdollisuudet, mitä tämä robotti voi tehdä. Ainakin se pystyy kantamaan ja kiipeämään portaita, ohjelmoinnista riippuu, miten se tulee meitä auttamaan tulevaisuudessa.  Pienemmän  alle kolmekymmensenttisen robotin käyttökohteet ovat myös mietinnän kohteena.  Kuva 4.

Kuva 4. Koti-hankkeen robotit.

Olen itse päässyt kokeilemaan Lokomat -nimistä kävelyrobottia Laitilan kuntoutuskodissa. Valikoiduin malliksi , koska minulla oli pehmeät housut. Riippuessani valjaissa, ymmärsin hyvin , millainen paine nivusseutuun valjaista tulee, ja varsinkin, jos vaate iholla on kovaa farkkua. Lokomatin etuna on avustettu alaraajojen melko luonnollinen liike: nilkan koukistus sekä tukivaiheessa lonkan ojentuminen. Robottiavusteisessa kävelyssä kävelymatka lisääntyy ja avustajan työ keventyy. Robotin asentaminen kuntoutujan mittoihin vie kylläkin aikaa. Kuva 5.
 

 Kuva 5. Lokomat- robotin nilkan avustettu koukistus.

Robotit ovat tulossa eri muodoissaan auttamaan ihmistä työnteossa ja kuntoutumisessa. Oletko valmis?

Terttu Roivas



























































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti